2016. január 1-től a játékkaszinó, a kártyaterem, a távszerencsejáték és az online kaszinójáték szervezők közreműködnek a bírósági korlátozás és a saját döntésük alapján korlátozás alatt álló játékosok fokozott védelmében. A fokozott védelem a 18. életévet betöltött személyek két csoportjára: a bírósági korlátozás és a saját döntés alapján korlátozás alatt állókra terjed ki. A bírósági korlátozás alatt állók azok a személyek, akiknek cselekvőképességét a bíróság teljesen vagy – játékfüggőség miatt – részlegesen korlátozta. A bírósági korlátozás alatt állók önállóan szerződést, így szerencsejátékban való részvételre szóló szerződést nem, vagy csak korlátozott körben köthetnek, fokozott védelmük a korlátozott szerződéskötési képesség miatt indokolt. A saját döntés alapján korlátozás alatt állók csoportjába azok a játékosok tartoznak, akik saját elhatározásuk alapján – játékfüggőség, problémás játék miatt vagy más okból – jelentős önkorlátozó nyilatkozatot tettek és ezzel a személyazonosság ellenőrzése után igénybe vehető szerencsejátékhoz a hozzáférésüket 1-5 éves időtartamra kizárták.

A jelentős önkorlátozó nyilatkozatot adó játékosok fokozott védelmével a játékos saját döntését támogatjuk a szervezők és a szerencsejáték-felügyeleti hatóság közreműködésével. A bírósági korlátozás és a saját döntés alapján korlátozás alatt állók azonosító adatait, a korlátozással érintett szerencsejátéko(ka)t vagy szerencsejáték szervezőket, valamint a korlátozás időtartamát a játékosvédelmi nyilvántartás tartalmazza. A játékosvédelmi nyilvántartást a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) vezeti. A nyilvántartásban szereplő adatok két forrásból származnak: bírósági korlátozás esetén a bíróság adatszolgáltatásából, saját döntésen alapuló korlátozás esetén pedig a jelentős önkorlátozó nyilatkozatból. A nyilvántartás adatai között a korlátozás oka – játékfüggőség vagy más ok – nem szerepel, így a korlátozás valódi okát, személyes hátterét sem a nyilvántartást vezető hatóság, sem a nyilvántartást használó szervező nem ismerheti meg.

A játékosvédelmi nyilvántartás adataihoz a játékkaszinó és kártyaterem üzemeltetők, valamint a távszerencsejáték és online kaszinójáték szervezők kapnak hozzáférést. A szervező a játékos első regisztrációjakor és ezt követően minden egyes belépéskor, online bejelentkezéskor a játékosvédelmi nyilvántartásból származó adatok alapján ellenőrzi, hogy a játékos korlátozás alatt áll-e. Ha a nyilvántartás szerint a játékos korlátozás alatt áll, a szervező a játékost nem regisztrálhatja, a már regisztrált játékos részére a belépést, online bejelentkezést nem teszi lehetővé, a korlátozás alatt álló játékosnak nem biztosíthat játéklehetőséget.

A problémás játék, kóros szerencsejáték felismerésével, kezelésével, káros hatásainak közvetlen csökkentésével továbbra is a megfelelő szakértelemmel rendelkező egészségügyi, szociális szolgáltatók, családvédelmi és családsegítő szolgálatok, civil szervezetek foglalkoznak. E szakértői szervezetek elérhetőségi adatait a szerencsejáték szervezők honlapjukon, a játékhelyeken, értékesítőhelyen kötelesek közzétenni.

Kiadva a felelős játékszervezés részletes szabályairól szóló 329/2015. (XI. 10.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés g) pontja alapján
Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Miniszter – 2018. november 12.

Kapcsolódó hivatkozások

További információra lenne szüksége?
Csak kattintson ide és tekintse át játékosvédelmi témában Gyakran Ismétlődő Kérdések oldalunkat.