2016. január 1-jétől a szerencsejáték-szervezők a 18 év alattiak, bírósági korlátozás és jelentős önkorlátozás alatt állók fokozott védelme mellett olyan játékosvédelmi eszközöket biztosítanak a játékosoknak, amelyek játék közben is csökkenthetik a túlzásba vitt szerencsejáték káros hatásait.

A szervezők a szerencsejáték szolgáltatás nyújtása, kereskedelmi kommunikációja, reklámozása során kötelesek felhívni a játékos figyelmét a túlzásba vitt szerencsejáték ártalmaira és a szenvedélybetegség kialakulásának veszélyeire. Tájékoztatni kell a játékost arról is, hogy a szervező játékaihoz kapcsolódóan a szerencsejáték káros hatásainak csökkentésére milyen önkorlátozó, önkizáró intézkedések – röviden: játékosvédelmi eszközök – állnak rendelkezésre.

A játékosvédelmi eszközöket a részvételi szabályzatban részletesen be kell mutatni. Minden játékszervező köteles a honlapján és az értékesítő helyen, pénztárnál a játékosvédelmi zöld számot közzétenni. A játékosvédelmi zöld szám (+36 (80) 205 352) a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) által üzemeltetett, a hét minden napján 0 és 24 óra között ingyenesen hívható telefonszám, amelyen a játékosok a játékosvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos bejelentéseket, panaszokat, javaslatokat tehetnek.

A játékszervezők honlapjukon hozzáférhetővé teszik a játékosvédelmi rendszer elemeivel, működésével kapcsolatos tájékoztatókat és a játéktérben, értékesítő helyen a tájékoztató nyomtatott változatát is biztosítják a játékosoknak. A tájékoztatók bemutatják a játékosvédelmi nyilvántartás működését, a jelentős önkorlátozó nyilatkozat tétel és a bírósági korlátozás menetét, valamint a játékfüggőséggel, kóros játékszenvedéllyel foglalkozó egészségügyi és szociális ellátóhelyek, civil szervezetek nevét és elérhetőségét is tartalmazzák.

Kötelező, minimális játékosvédelmi eszközként a játékkaszinókban biztosítani kell a játékos belépésének és/vagy a pénztárban vásárolt zseton napi vagy havi összegének korlátozását. A korlátozást a játékos választása szerint 3 hónap, 6 hónap, 1 év vagy 2 év időtartamra kell biztosítani.

A kártyatermekben a szervező a belépés és/vagy a pénztárban vásárolt zseton napi vagy havi összegének korlátozását és/vagy a készpénzes lebonyolítású kártyajátékok 500, illetve 1000 forintos küszöbértékénél, az egy játékos által beváltható összeg 100 ezer forintos küszöbértékénél, a versenyrendszerű lebonyolítású kártyajáték nevezési díjának 50 ezer forintos küszöbértékénél alacsonyabb küszöbértékeket biztosíthat a játékosoknak kötelező minimális játékosvédelmi intézkedésként. Az intézkedést 3 hónap, 6 hónap, 1 év vagy 2 év időtartamban kell biztosítani.

A hagyományos sorsolásos és fogadási játékoknál (pl. lottó, Tippmix, lóversenyfogadási termékek) konkrét előírás az alkalmazandó játékosvédelmi eszközre nincs, de kötelező minimális intézkedésként a szervezőnek a részvételi szabályzatban a játéknak és az értékesítés körülményeinek megfelelő játékosvédelmi intézkedést meg kell határoznia.

A távszerencsejáték és online kaszinójáték szervezők a játékos részére legalább az önkizárás intézkedést és önkorlátozó intézkedésként a játékosi egyenlegre teljesített befizetés maximális összegének, a tétként megtehető összeg maximumának, a veszteség maximális összegének, valamint a játékban való részvétel figyelmeztetés nélküli maximális időtartamának meghatározását, továbbá a játékban töltött időről figyelmeztető jelzés ismétlődő vagy folyamatos megjelenítését köteles biztosítani. A 180 nap alatti önkizárást nem lehet visszavonni, az ennél hosszabb időtartamú önkizárás 180 nap elteltével vonható vissza. Az önkorlátozó intézkedéseket a szervező legalább napi, heti vagy havi bontásban biztosítja a játékos részére.

Kiadva a felelős játékszervezés részletes szabályairól szóló 329/2015. (XI. 10.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés h) pontja alapján
Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Miniszter – 2018. november 12.