Magyarországon a 18 év alattiak – a nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék (tombola) kivételével – szerencsejátékban nem vehetnek részt. A 18 év alattiak fokozott védelmét a játékszervezők egyrészt a játékosok életkorának ellenőrzésével, másrészt a reklámokban, népszerűsítő anyagokban a 18 év alattiak játéktilalmára figyelmeztető felhívásokkal biztosítják.

A szervezők a szerencsejáték szolgáltatás nyújtása, kereskedelmi kommunikációja, reklámozása során kötelesek felhívni a játékosok figyelmét a 18 év alattiak játéktilalmára, a túlzásba vitt szerencsejáték ártalmaira és a szenvedélybetegség kialakulásának veszélyeire. A személyazonosításhoz kötött játékok esetén a játékszervező – a pénzmosás ellenes szabályok betartása érdekében – a játékost azonosítja és nyilvántartásba veszi. A személyazonosításhoz kötött szerencsejátékok közé tartozik a játékkaszinó, a kártyaterem (pókerterem), a távszerencsejáték és az online kaszinójáték. A nyilvántartásba vétel előtt az azonosító adatokat, köztük a játékos életkorát ellenőrizni kell. A játékszervező az életkort a játékos regisztrációjakor kötelezően ellenőrzi. Ha az ellenőrzés alapján a játékos a 18. életévét még nem töltötte be, vagy életkora nem állapítható meg, a játékszervező a nyilvántartásba vételét megtagadja. Ha a személyazonosításhoz kötött játékok előtti ellenőrzés eredményeként az derül ki, hogy a játékos 18 év alatti, akkor e személy a játékkaszinóba, kártyaterembe nem léphet be, távszerencsejátékra és online kaszinójátékra nem regisztrálhat. Ha a már regisztrált játékosról – a szigorú ellenőrzés ellenére – utóbb derül ki, hogy 18 év alatti, a játékból haladéktalanul ki kell zárni és a nyilvántartásból is törölni kell.

A személyazonosításhoz nem kötött játékok közé a hagyományos sorsolásos és fogadási játékok tartoznak. Ide sorolható(k) például a Tippmix, a Totó, a Góltotó, a lóversenyfogadás, a lottójátékok, az Eurojackpot, a Kenó, a Luxor, a Puttó játékok, a „kaparós” sorsjegyek. A játékban való részvételhez ezeknél a szerencsejátékoknál nem kötelező előzetesen a személyazonosságot, életkort igazolvány megtekintésével minden esetben ellenőrizni. A játékszervező kétség esetén vagy szúrópróbaszerűen ellenőrzi a játékos életkorát. A szervező nevében a lottózókban, újságárusoknál, postán az ott dolgozó értékesítő végezheti el az életkor ellenőrzését a személyi igazolvány vagy más személyazonosító okmány megtekintésével. Az online regisztrációval működő játékok (pl. Tippmixpro) esetén a regisztrációkor vagy ezt követő bármely bejelentkezés alkalmával kérheti a játékszervező az életkor igazolását a játékostól iratmásolat megküldésével vagy az iratok személyes bemutatásával.

Ha az ellenőrzés alapján a játékos a 18. életévét még nem töltötte be vagy az életkor ellenőrzésében nem működik együtt, a sorsolásos vagy fogadási terméket (pl. a lottószelvényt, a kaparós sorsjegyet) nem vásárolhatja meg, az online regisztrációval működő játék regisztrációját meg kell akadályozni, illetve a létrehozott regisztrációt törölni kell. A szervező a játékos életkorát a játék során és a nyeremény átvételekor is ellenőrizheti és a nyeremény kifizetését a 18. év alatti játékos részére megtagadja.

Kiadva a felelős játékszervezés részletes szabályairól szóló 329/2015. (XI. 10.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés f) pontja alapján
Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Miniszter – 2018. november 12.
További információra lenne szüksége?
Csak kattintson ide és tekintse át játékosvédelmi témában Gyakran Ismétlődő Kérdések oldalunkat.