MI MINŐSÜL ILLEGÁLIS ONLINE SZERENCSEJÁTÉKNAK?

Napjainkban az interneten több honlap található, melyek

 1. online fogadást,
 2. online pókerjátékot,
 3. online pénznyerő automata játékot vagy egyéb online kaszinójátékokat,
 4. illetve egyéb olyan online játékokat ajánlanak a magyar játékosok számára hozzáférhető módon, amelyek szerencsejátéknak minősülnek.

(Az illegális online pókerjátékokra vonatkozó külön tájékoztatónkat itt tekintheti meg.)

Szerencsejátéknak minősül minden olyan játék, amelyben:

 1. pénzfizetés vagy más vagyoni érték nyújtása fejében (tét),
 2. a játékhoz kapcsolódóan megtett tétjeik fejében nyereményre válnak jogosulttá, valamint
 3. a játékosok nyerési vagy vesztési esélye kizárólag vagy túlnyomórészt a véletlentől függ.

[A szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény (Szjtv.), 1. § (1) bekezdése]

Ezeket a honlapokat jellemzően külföldi gazdasági társaságok, külföldön kiadott engedélyek alapján üzemeltetik, amely szerencsejáték szervezés a magyar szerencsejáték-felügyeleti hatóság (SZF) által nem került engedélyezésre. Az SZF által kiadott engedélyek hiányában a Magyarországra irányuló üzemeltetés illegálisnak minősül. Tiltott szerencsejáték az az Szjtv. szerint engedélyköteles szerencsejáték, melyet az SZF engedélye nélkül szerveznek. [Szjtv. 37. § 14.]

MILYEN JOGKÖVETKEZMÉNYEI LEHETNEK AZ ILLEGÁLIS ONLINE SZERENCSEJÁTÉK SZERVEZÉSNEK?

Az SZF 365 napra elrendeli az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét annak az elektronikus hírközlő hálózat útján közzétett adatnak, amelynek hozzáférhetővé tétele vagy közzététele tiltott szerencsejáték-szervezést valósít meg.

Az SZF a hozzáférhetetlenné tétel időtartama alatt honlapján közzéteszi:

 1. a jogerős ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel elrendelésével érintett honlap elnevezését
 2. az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel elrendelésével érintett honlapon tiltott szerencsejáték-szervezést megvalósító szervezet vagy személy elnevezését, amennyiben az megállapítható,
 3. és a tiltott szerencsejáték szervezéséhez használt fizetési számla számát, szintén azon esetekben, amennyiben az megállapítható.

Pénzforgalmi szolgáltató nem működhet közre a tiltott online szerencsejáték szervezést megvalósító tevékenységhez kapcsolódó tét befizetésének és nyeremény kifizetésének teljesítésében. Az SZF írásban felhívja a tiltott szerencsejátékot szervező személlyel, szervezettel együttműködő, azonosítható elnevezéssel és székhellyel vagy elektronikus levélcímmel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatót a tiltott szerencsejátékkal összefüggő tevékenységének felhagyására.

Az engedély nélküli szerencsejátéknak minősülő online szerencsejáték szervezését az SZF hatósági eljárás keretében az Szjtv. rendelkezései alapján bírsággal szankcionálja, melynek minimális összege 500 ezer forint, maximális összege pedig 100 millió forint.

Az SZF bűncselekmény elkövetésére utaló gyanú fennállása esetén büntetőeljárást kezdeményez.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 360. §-a szerint:

Aki tiltott szerencsejátékot rendszeresen szervez, tiltott szerencsejáték rendszeres szervezéséhez helyiséget vagy eszközt bocsát rendelkezésre, vagy tiltott szerencsejátékban való részvételre nagy nyilvánosság előtt felhív, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 364. §-a szerint:

A tiltott szerencsejáték szervezése elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van, mely önállóan és más büntetés mellett is kiszabható.

JÁTÉKOSI TUDNIVALÓK

Ön játékosként legálisan az alábbi szervezőknél vehet részt online szerencsejátékban:

 1. Közhiteles engedéllyel rendelkező online játékkaszinók
 2. Közhiteles engedéllyel rendelkező távszerencsejátékok

A fenti szervezőkön kívül nyújtott, online szerencsejátékban történő részvétel kizárólag a játékos saját felelősségére  és kockázatára történik!

Az engedély nélküli illegális online szerencsejátékban esetlegesen elért nyereménye a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:121. § (1) bekezdésének a) pontja alapján bírósági úton nem érvényesíthető követelésnek minősül, illetve a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény csak a legális szerencsejátékokból származó jövedelmet mentesíti, így az engedély nélkül szervezett játékokból megszerzett nyereménye SZJA köteles.