Pókerjáték

1. Szerencsejátéknak minősül a texas hold’em pókerjáték?

A póker típusú kártyajátékok során a nyerés vagy vesztés túlnyomórészt a véletlentől függ. Amennyiben a játékosok tétet tesznek, és megtett tétjeik fejében nyereményre válnak jogosulttá, a játék szerencsejátéknak minősül. (Tétnek minősül minden olyan vagyoni értékű jog, amit a játékban való részvételének feltételeként határoznak meg, így például nevezési díj, támogatói egyesületi tagdíj, belépődíj, kötelező fogyasztás stb.)

2. Milyen formában kell engedélyt kérnem, ha vendéglátó egységembe egy texas hold’em póker asztalt szeretnék beállítani?

A szerencsejáték szervező tevékenység folytatásához a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) engedélye szükséges. A szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 29/B §-ába foglalt rendelkezések és azok végrehajtási szabályai alapján lehetőség van pókerjátékot kártyateremben szervezni. Tekintettel arra, hogy a törvény értelmében, kártyateremben legalább 5 és legfeljebb 10 kártyaasztal helyezhető el, 1 pókerasztal üzemeltetése nem engedélyezhető. (A kártyatermek üzemeltetésének feltételeit lásd bővebben a „A kártyatermek üzemeltetésének alapfeltételeiről, az engedélyezési eljárás lebonyolításáról szóló tájékoztató”hivatkozásban.)

3. Mik a kártyaterem működtetésének alapvető törvényi feltételei?

A kártyatermet üzemeltető társaságnak legalább 25 millió alap- vagy törzstőkével kell rendelkeznie.
A kártyateremben legalább 5 kártyaasztalnak kell üzemelnie, azonban a kártyateremben legfeljebb 10 asztal helyezhető el.
A kártyateremben kizárólag totalizatőri, készpénzes és/vagy versenyrendszerű póker típusú kártyajáték szervezhető.
Készpénzes lebonyolítás esetén a kezdő tét az 500, illetve az 1000 forintot, illetve egy játékos által egyidejűleg beváltható összeg a 100 ezer forintot nem haladhatja meg.
Verseny rendszerű lebonyolítás esetén a nevezési díj mértéke az 50 ezer forintot nem haladhatja meg.
A kártyaterem üzemeltetése a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény hatálya alá tartozik.
A kártyatermet videotechnikai ellenőrzési rendszerrel kell ellátni.
(A kártyatermek üzemeltetésének feltételeit bővebben lásd az „A kártyatermek üzemeltetésének alapfeltételeiről, az engedélyezési eljárás lebonyolításáról szóló tájékoztató” hivatkozásban.)

4. Legálisak-e az Interneten lévő honlapokon található pókerjátékok és versenyek?

Nem folytatható belföldön vagy külföldön szervezett szerencsejátékban való részvételre Magyarországon értékesítési, szervező, közvetítő tevékenység, ha a szerencsejáték szervezésére az SZF nem adott engedélyt.
A Magyarországon érvényes engedéllyel rendelkező kártyatermek listája itt található.