Licitjáték

1. Milyen két alaptípusa van az interneten elérhető honlapokon keresztül szervezett licitjátékoknak?

A hagyományos licitjáték esetében a licittárgy megvásárlásának jogát a licitálásra nyitva álló időtartamon belül utoljára legnagyobb tétet tevő licitáló, a fordított licitjáték esetében a legkisebb egyetlen licitet tevő játékos nyeri meg.

2. A hagyományos, illetve a fordított licitjáték esetében a nyerés vagy a vesztés a játékosok licitálási stratégiájától vagy a véletlentől függ?

A licitjáték végeredményére számos tényező hat (hányan és mikor licitálnak, milyen számot tettek meg licitjükben, mennyire tőkeerősek a licitálók), azonban ezen tényezők mindegyike visszavezethető a véletlenre, így a nyerés vagy a vesztés mindkét típusú játék esetében túlnyomórészt a véletlenen múlik.

3. Szerencsejátéknak minősülnek-e az interneten elérhető honlapokon keresztül lebonyolított licitjátékok?

Igen, amennyiben játékosok tétet tesznek (például krediteket vásárolnak), ennek fejében nyereményre válnak jogosulttá és a nyerés vagy vesztés túlnyomórészt, illetve kizárólag a véletlentől függ.(lásd a 2. pontban megfogalmazottakat)

4. Ki szervezhet szerencsejátéknak minősülő licitjátékot?

A szerencsejáték szervezőtevékenység folytatásához a szerencsejáték-felügyeleti hatóság engedélye szükséges. Ilyen típusú szerencsejáték szervezésére a Magyar Köztársaság területén kizárólag a Magyar Állam tulajdonában lévő, szerencsejáték-szervező tevékenység rendszeres folytatására létrehozott gazdálkodó szervezet, vagyis az állami játékszervező jogosult, az adott játék szervezésére vonatkozó engedély birtokában.

5. Legálisak–e az interneten keresztül elérhető szerencsejátéknak minősülő licitjátékok?

Nem. Magyarország területére on-line licitjáték szervezésére vonatkozó szerencsejáték szervezői engedély nem került kibocsátásra, ezért valamennyi ilyen tevékenység illegális. Az engedély nélkül szervezett szerencsejáték szervezőjével szemben bírság szabható ki, illetve ezen tevékenység büntetőjogi felelősségre vonás alapjául is szolgálhat.